Unul dintre cele mai atractive gadgeturi ale perioadei actuale este smartwatchul. Atunci când auzi termenul de smartwatch, te gândești la funcții avansate și tehnologii de ultimă oră. Numai că ideea de smartwatch deja nu mai este una de dată recentă. Să alegi cel mai bun smartwatch nu reprezintă o misiune ușoară.
Cum să alegi cel mai bun smartwatch
Conceptul de smartwatch a apărut deja de ani buni, timp în care tehnologia a evoluat. Sunt funcții tot mai complexe de care te poti bucura, însă nu poți uita nici de buget. A identifica cel mai bun smartwatch este ceea ce noi te vom ajuta să faci prin acest material.
Cum să alegi cel mai bun smartwatch
Vei avea ocazia să afli cele mai importante informații despre istoricul smartwatchului precum și cine sunt cei mai importanți producători de smartwatch. De asemenea, vei afla care sunt funcțiile de bază ale unui smartwatch, dar și ce oferă cele mai noi ceasuri inteligente. Așadar, spor la citit!
Istoricul smartwatch-ului
Înainte de a oferi câteva repere temporale ale existenței acestui device magic pe care îl putem purta la încheietura mâinii, trebuie lămurit conceptul de smartwatch. Un smartwatch este un ceas de mână ce funcționează pe bază de energie electrică și are funcții specifice unui smartphone. Adică poate iniția apeluri telefonice, poate afișa notificări și poate să redea muzică. Asta la o primă strigare. Vei descoperi, pe parcursul acestui material, că fucțiile smartphone-ului sunt mult mai complexe.
Pulsar, primul model de ceas inteligent
Chiar dacă este un concept ce a căpătat importanță mai ales în ultimii ani, smartwatchul există din 1972. Atunci a fost lansat ceasul Pulsar, un produs adus pe piață de compania Hamilton Watch. Au mai apărut, până în anul 2013, când a avut loc o adevărată revoluție a smartwatch-urilor, încă alte câteva modele. Unul dintre cele mai importante a fost Timex Datalinx, din 1994, care putea comunica wireless cu un computer. În 1999 a fost lansat și primul smartwatch Samsung, iar în 2004 a apărut SPOT, de la Microsoft.
Anul 2013 a fost cel mai important an din istoria smartwatch-urilor. Producători precum Apple, Samsung, Motorola, Sony, Google sau Asus au anunțat lansarea pe piață a unor modele foarte populare. Implicarea unor branduri precum Apple pe această nișă a atras extrem de mult interes. Din 2013 încoace, Apple a lansat șase generații de Apple Watch. Samsung, pe de altă parte, a lansat 11 modele de smartwatch, însă coreenii produc și brățări pentru fitness. Au lansat trei astfel de modele, acestea fiind la un nivel al performanțelor apropiat de cel al smartwatchurilor.
Care sunt cei mai importanți producători de smartwatch-uri
Chiar dacă sunt voci care susțin că firma nu contează atât de mult atunci când vrei să determini calitatea unui produs, acest lucru nu este mereu valabil. În cazul smartwatchurilor, producătorul contează enorm. Asta pentru că un producător important va acorda mereu atenție unor aspecte precum satisfacția consumatorilor și inovarea la nivel de produs.
Cum alegi cel mai bun smartwatch
Nu sunt de negijat nici companiile noi, care vor să se impună pe piață cu produse inovatoare. Însă acestea presupun asumarea unui risc din cauza lipsei de experiență. Ele pot să ofere produse de calitate, dar și gadgeturi care să dezamăgească. Așadar, varianta sigură este aceea de a căuta cel mai bun smartwatch tot la un brand stabil și care și-a dovedit expertiza. Iată câteva date despre cei mai importanți jucători de pe piața smartwatchurilor. Acestea sunt brandurile către care e bine să te orientezi pentru a alege cel mai bun smartwatch.
Apple – Americanii care nu dezamăgesc
Se poate spune orice despre Apple. Sunt destule voci care susțin că americanii nu aduc foarte multe noutăți la nivelul produselor și că le supraestimează prețurile. Însă un lucru este cert. Calitatea gadgeturilor de la Apple este greu de găsit la alte branduri. Și dacă partea tehnică poate fi echivalată, lucrurile se schimbă atunci când discutăm despre mixul dintre hardware și software. Produsele Apple sunt gândite să funcționeze ca un ansamblu perfect.
Apple Watch
Americanii consacrați prin intermediul computerelor și telefoanelor inteligente, au lansat primul smartwatch în 2015. Anunțul conform căruia compania ar vrea să lanseze un astfel de produs venise, însă, cu doi ani mai devreme. Apple Watch a apărut în 2015, iar de atunci s-au lansat șase variante de smartwatch. Fiecare cu noi specificații și inovații. Ca particularitate, merită menționat faptul că smartwatchurile Apple sunt menite să fie compatibile doar cu sistemul de operare iOS, de pe iPhone.
Samsung – Sud-coreenii care deja au apelat la rebranding
Și compania Samsung este una dintre cele mai populare din lume. Producător de electronice cu ștate vechi, Samsung excelează nu doar în privința telefoanelor mobile inteligente. Sud-coreenii produc și televizoare, laptopuri, tablete și multe alte device-uri. Ei sunt printre cei mai importanți producători și atunci când vine vorba despre inovație și au mereu idei bune. Samsung poate fi mereu o soluție atunci când cauți cel mai bun smartwatch.
Smartwatch Samsung
Compania a lansat primul model în 2013, versiune căreia i-au urmat alte șase variante până în 2017. Ulterior, ceasurile Samsung s-au rebranduit de la Samsung Gear la Samsung Galaxy Watch. Și au mai apărut alte patru versiuni. Toate folosesc sistemul de operare Tizen și sunt compatibile și cu telefoanele Android, dar și cu cele bazate pe iOS.
Huawei – Nici chinezii nu se lasă
Chinezii de la Huawei sunt o companie aflată într-o continuă dorință de dezvoltare. Înființați încă din 1987, ei au pătruns destul de recent pe piața din Europa. De atunci,, au început să ofere extrem de multe produse smart și în 2015 au lansat și primul model de smartwatch. Fiabile și destul de accesibile la preț, ceasurile Huawei reprezintă o foarte bună alternativă la Apple și Samsung. Ele utilizează sistemul Android, pe care l-a folosit și prima versiune de smartwatch a Samsung. Sunt compatibile, însă, inclusiv cu iOS sistemul de operare de pe iPhone.
Smartwatch Huawei
Cele mai recente ceasuri de la Huawei sunt cele reprezentate de GT Watch 2 și GT Watch 2e. Deși inițial nu s-au ridicat la nivelul smartphone-urilor produse de companie, ceasurile de la Huwei pot acum lejer să concureze cu Samsung. Modelul GT este creat să candideze pentru rolul de cel mai bun smartwatch sport și chiar o face cu succes de ceva ani.
Garmin – americanii mai vechi decât Apple
Dacă îți plac produsele de origine americană dar nu ești un fan Apple, cu siguranță te vor convinge cei de la Garmin. Fondată în 1989, în SUA, compania are un sediu chiar și în România. Garmin activează la Cluj și fabrică acolo inclusiv dispozitive vivoFit, special dedicate fitness-ului.
În ceea ce privește producția de smartwatchuri, merită menționat că Garmin sunt specializați în zona specificațiilor care ajută practicanții de sporturi. Cel mai bun smartwatch Garmin are în vedere să ajute îndeosebi oamenii interesați de activități fizice intense.
Smartwatch Garmin
Odată cu înțelegerea conceptului de smartwatch, a istoricului acestui produs și a celor mai importanți producători, ești gata să treci la următorul nivel. Este timpul pentru o prezentare a celor importante criterii pentru a alege cel mai bun smartwatch.
Cât de mult rezistă bateria?
Cel mai bun smartwatch din punct de vedere al specificațiilor tehnice nu este mereu și cel mai bun smartwatch ca experiență de utilizare. Degeaba ai un ceas de mână inteligent cu o grămadă de funcții interesante, dacă te poți bucura de ele doar pentru puțin timp. Autonomia bateriei este printre cele mai importante specificații la care să fii atent atunci când cauți cel mai bun smartwatch.
Chiar au în denumire noțiunea de ceas, aceste device-uri au mai multe lucruri în comun cu un telefon mobil inteligent. Funcțiile de care dispune cel mai bun smartwatch vor solicita un consum de energie electrică destul de ridicat. Dacă de la un ceas de mână clasic te poți aștepta să nu ai probleme cu bateria timp de ani de zile, cel mai bun smartwatch nu va funcționa așa.
Baterie smartwatch
Cele mai multe smartwatchuri au o autonomie a bateriei care nu depășește două zile pe un ciclu de utilizare. Dar cel mai bun smartwatch din punct de vedere al rezistenței bateriei nu este neapărat și cel mai bun smartwatch per ansamblu. Trebuie să găsești mixul ideal între calitatea funcțiilor și o autonomie cât mai ridicată. Cel mai bun smartwatch al Apple, de exemplu, promite o durată a bateriei de 18 ore.
Majoritatea utilizatorilor de ceasuri inteligente ale să le folosească pe timpul zilei cât mai intens și să le lase la încărcat peste noapte. În condițiile unei utilizări intense în mod constant, bateria se va descărca destul de rapid. Dacă folosești cel mai bun smartwatch mai mult pe rol de ceas, ai șanse ca autonomia să fie una prelungită.
Este compatibil cu telefonul tău?
Dacă alegi să cumperi un ceas de mână inteligent, șansele sunt să vrei să îl folosești în combinație cu smartphoneul tău. Cel mai bun smartwatch va fi, cu siguranță, unul compatibil cu sistemul de operare al telefonului. Nu toate ceasurile sunt compatibile cu orice telefon.
De exemplu, dacă deții un iPhone, cel mai bun smartwatch va fi Apple Watch. Asta pentru că dispozitivul produs de Apple funcționează în baza aceluiași sistem de operare și va fi excelent optimizat. Cel mai bun smartwatch poate fi produs și de altă companie. Ceasurile de la Samsung, de exemplu, funcționează și cu telefoane Android și cu iPhone-uri. Asta deși apelează la propriul sistem de operare, Tizen.
Smartphone și smartwatch
Foarte puține smartwatch-uri sunt compatibile cu telefoane mobile care folosesc alt sistem în afară de Android și iOS. Dacă deții un smartphone cu Windows Mobile, vei avea dificultăți în a identifica cel mai bun smartwatch. Dar vestea încurajatoare este că cel mai bun smartwatch poate fi și unul independent, care să nu aibă nevoie de un smartphone pentru a funcționa.
Un smartwatch independent nu este, însă, printre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de a indetifica cel mai bun smartwatch. Ceasul trebuie să se conecteze la telefon pentru ca tu să fii la curent cu notificările și să te bucuri de un gadget atractiv. Astfel, e nevoie să verifici dacă ceasul este compatibil cu telefonul tău.
Cel mai bun smartwatch trebuie să reziste la apă
Că îți place sau nu să înoți, contează mai puțin. Un smartwatch nu trebuie să fie rezistent la apă doar dacă este folosit de înotători. Cu siguranță nu ai vrea să trebuiască să îl dai jos de la mână de fiecare dată când te speli pe mâini sau speli vasele. Dar, dacă ne gândim la toate rolurile unui smartwatch, acesta ar putea la fel de bine să fie folosit pentru înot.
În orice caz, cel mai bun smartwatch va fi rezistent la apă. Iar majoritatea device-urilor de calitate, prezintă măcar o rezistență minimă. Asta ca să te asigure că nu îți vei pierde gadgetul iubit după doar o stropeală.
Smartwatch rezistent la apă
Din acest punct de vedere, cele mai rezistente la apă smartwatch-uri au un coeficient de atmosfere egal cu cinci. 5 ATM (atmosfere) s-ar traduce prin faptul că rezistența ceasului este garantată până la o adâncime a apei de 50 de metri. Un ceas cu o rezistență de 5 ATM este cel mai bun smartwatch pentru înot și poate fi utilizat fără emoții și când faci duș.
În schimb foarte multe smartwatchuri au o rezistență la apă de doar 3 ATM. Acestea vor face față stropilor de apă, însă riscul la care te expui dacă nu le dai jos când înoți este unul mare. În cazul ceasurilor cu rezistență la apă de 3 ATM, cel mai bun smartwatch va fi ales în funcție de alte criterii. Din fericire, modelele noi au, cu preponderență, o rezistență de 5 ATM.
Cum se conectează la internet cel mai bun smartwatch?
Pentru orice dispozitiv smart, conexiunea la internet este un aspect esențial. Cel mai bun smartwatch te va ajuta să te bucuri de servicii de internet la un nivel ridicat. Există variante care au nevoie de o cartelă SIM pentru a se conecta. Din fericire, majoritatea nu implică așa ceva, pentru că depind de telefon.
Cel mai bun ceas inteligent se va conecta la internet prin intermediul telefonului mobil. Tot ce trebuie să faci este să conectezi smartwatch-ul la telefon și acesta va prelua din traficul smartphone-ului. Cel mai bun astfel de ceas te va ajuta să accesezi rapid notificări și să răspunzi chiar la email-uri sau mesaje.
Cel mai bun ceas inteligent conectat la internet
Dezavantajul unui smartwatch care depinde de telefon este că nu va putea accesa internetul, dacă telefonul nu este conectat. De asemenea, el va consuma din bateria smartphoneului. Pe de altă parte, un smartwatch independent presupune existența unei cartele SIM suplimentare.
Cel mai bun smartwatch în 2020 este, cu siguranță, cel care se află în strânsă colaborare cu telefonul. Cel mai bun ceas inteligent va avea menirea de a completa telefonul mobil și de a transmite către acesta informații, dar și de a prelua de la el notificări.
Ce poate măsura cel mai bun smartwatch
Cel mai bun ceas nu este utilizat doar pentru notificări și inițieri de apeluri. El poate fi ușor transformat într-o brățară de fitness. Cel mai bun smartwatch are în dotare sistem GPS, prin care monitorizează distanțele parcurse. De asemenea, un astfel de ceas va oferi posibilitatea de efectuare a unei electrocardiograme, precum și de funcția de verificare a nivelului de oxigen.
Cel mai bun smartwatch te va ajuta să îți monitorizezi distanțele pe care te deplasezi prin funcția de GPS. Grație aplicațiilor de pe smartphone, îți vei putea analiza performanțele sportive. De asemenea, cel mai bun smartwatch te va ajuta să îți monitorizezi și starea de sănătate. Prin intermediul sistemului de monitorizare al ritmului cardiac, smartwatch-urile pot realiza și analize EKG. Cel mai bun smartwatch va oferi un feedback în timp real atunci când detectează fenomene neregulate, ce ți-ar putea pune în pericol sănătatea.
Funcție EKG la smartwatch
De asemenea, există și smartwatchuri ce oferă posibilitatea monitorizării nivelului de oxigen. Acestea au printre funcții și funcția de oximetru și pot detecta într-o manieră destul de precisă nivelul oxigenului din sânge. În condițiile vremurilor actuale, aceasta ar fi o funcție extrem de utilă.
Smartwatch-uri sub 100 de lei
Această categorie de smartwatchuri nu propune produse de o foarte mare calitate. Însă pentru a testa modul în care îți poate fi util un produs de această natură, ar fi o variantă bună să încerci și un ceas mai ieftin. În general, aceste modele basic vin cu funcții limitate, o autonomie a bateriei scăzută și un ecran nu foarte performant. Poți afla de aici care este cel mai bun smartwatch sub 70 lei și mai mult ca sigur că vei rămâne surprins să vezi că un ceas inteligent poate costa cât o cutie de ciocolată.
Smartwatch-uri între 100 și 500 de lei
Această categorie, deși ceva mai accesibilă decât smartwatch-urile premium, nu excelează nici ea foarte mult în ceea ce privește performanțele. Cu toate acestea, poți găsi soluții foarte bune, mai ales dacă e prima oară când cumperi un smartwatch. Există variante cu multe funcții și, pe măsură ce te apropii de pragul de 500 de lei, vei da de tot mai multe variante atractive și foarte performante.
Smartwatch-uri peste 500 de lei
Prețurile mai mari de 500 de lei propun cele mai bune variante de smartwatch-uri de calitate. Apple Watch-ul, care țintește la locul de cel mai bun smartwatch casual, va costa mereu peste 500 de lei, la fel și modelele de Samsung Galaxy Watch. De asemenea, cele mai bune variante de la Garmin vor costa peste 500 de lei. Dar cel mai bun ceas inteligent are toate șansele să fie unul din această categorie, indiferent de preferințele utilizatorului.
În concluzie, a găsi un cel mai bun ceas inteligent nu este deloc o misiune simplă. Totul depinde de specificațiile pe care le urmărești, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. De regulă, trebuie să apelezi la criteriile pe care ți le-am prezentat în acest material. Însă există și alte lucruri în funcție de care să te orientezi, precum calitatea display-ului, anul de fabricație sau calitatea procesorului. Apelând la reperele pe care ți le-am oferit, ai toate șansele să faci cea mai potrivită alegere. Un smartwatch de calitate o să îți ușureze viața de zi cu zi.