Lupta titanilor iPhone și Samsung e aici dintotdeauna și e departe de a se finaliza vreodată. Rivalitatea celor două branduri de telefoane mobile durează de mai bine de zece ani, dar asta nu e decât în avantajul nostru, al cumpărătorilor.
Un deceniu de competiție între iOS și Android nu înseamnă decât specificații din ce în ce mai performante ale smartphone-urilor, care pot ajunge chiar să ne surprindă. Dacă vorbim despre ultimele modele lansate pe piață de către cei doi giganți, caracteristicile acestora sunt, oarecum, asemănătoare.
Și totuși rămânem cu întrebarea iPhone sau Samsung, ce telefon să-mi cumpăr? Ideea pe care ar trebui să o păstrezi constant este că nu există răspuns corect sau greșit la această nedumerire pe care e posibil să o ai. Pur și simplu, tot ce îți rămâne de făcut este să analizezi îndeaproape specificațiile fiecărui dispozitiv în parte și să alegi cel mai bun telefon pentru tine, în funcție de pretenții sau nevoi.
Pentru a te ajuta să faci alegerea mai ușor, ți-am pregătit în acest material o serie de pași prin care ar trebui să treci pentru a afla ce telefon ți-ar întâlni așteptările. Iată cum ar trebui să faci o comparație între iPhone și Samsung.
iPhone vs Samsung - de ce iPhone e mai bun?
Probabil ecosistemul Apple, care funcționează perfect, nu-ți este străin. Chiar dacă pentru unii acest motiv ar putea părea unul superficial, numai cine nu a încercat vreodată să lucreze și să folosească simultan un Mac, un iPad sau un Apple Watch nu știe cât de important e ca, la toate aceste dispozitive, să fie adăugat un iPhone.
Apple a lucrat constant la perfecționarea ecosistemului prin care transferul datelor între aceste gadgeturi este impecabil, lucru care îți va ușura enorm de mult munca, ajutându-te să economisești foarte mult timp.
În partea cealaltă, adică în cazul telefoanelor Android, lucrurile nu stau atât de strălucit la acest capitol. Doar o mână de producători de smartphone-uri au reușit să se apropie de performanța ecosistemului Apple, dar niciunul nu a izbutit să îl egaleze.
Există multe exemple excelente de continuitate pe iOS, iPadOS, watchOS și macOS, iPhone-ul fiind o componentă esențială, dacă nu chiar critică, în acest puzzle, mai ales acum că aplicațiile iPhone pot fi portate fără probleme pe macOS.
Apple a plusat și în direcția accesoriilor de brand de care cei care folosesc deja un iPhone 12 sau un iPhone 12 Pro nu se mai pot despărți: MagSafe.
Să nu mai vorbim despre anumite aplicații terțe, care sunt prezente doar pe App Store, așa cum este cazul Clubhouse, platformă care a aruncat în aer internetul anul acesta.
E foarte posibil să observi chiar că aplicațiile de la companii consacrate, începând cu cele ale băncilor și terminând cu cele create de companii aeriene, sunt ceva mai „curate” pe iOS decât pe Android, așa cum ar putea fi Wallet, în comparație cu Google Pay.
Poate nu ar trebui să ignorăm nici disponibilitatea huselor sau a altor accesorii Apple pe piață, indiferent că vorbim despre vânzători autorizați sau de magazine care vând mai multe feluri de astfel de articole. E mult mai probabil să găsești o husă pentru iPhone 11 în orice magazin de accesorii mobile ai intra decât una pentru un Samsung Galaxy S20 .
Comparația dintre iPhone și Samsung ar putea continua și în direcția softului celor două modele de telefoane. E bine să știi și că, alegând să folosești un iPhone, vei primi actualizări software mai rapide. Telefoanele Android primesc mai puține actualizări decât dispozitivele de la compania competitoare, uneori chiar întârziate.
Departe de iPhone această practică, pentru că actualizările majore de software sunt făcute chiar și pentru telefoanele mai vechi. Să luăm exemplul unui iPhone 6S , lansat tocmai în anul 2015. La vremea aceea, telefonul avea instalat sistemul de operare iOS 9, total învechit față de iOS 14.5 , disponibil pentru dispozitivele Apple . Astăzi, același iPhone 6S are acces la această nouă tehnologie.
În antiteză, Galaxy S7 , apărut cu un an mai târziu decât mai vechiul 6S de la iPhone, venea cu Android 8.0 Oreo. Din păcate, telefonul a încetat să primească actualizări cu ani în urmă, ceea ce îl face să fie, astăzi, un dispozitiv ușor depășit.
Mai mult decât atât, atunci când este lansată o nouă versiune iOS, aceasta este disponibilă pentru toți fanii Apple în aceeași zi, la aceeași oră și poate fi instalată pe toate modelele care o acceptă instantaneu. În schimb, versiunile Android sunt lansate în valuri pe telefoane individuale, nu doar după model.
iPhone vs Samsung - de ce Samsung e mai bun?
Dacă ai crezut că acest material este formulat ca odă pentru telefoanele Apple, te-ai înșelat, pentru că și Samsung are o mulțime de specificații care te-ar face să îți dorești un telefon cu Android creat de compania coreeană.
Cel mai important criteriu care ar scoate Samsungul câștigător din lupta cu Apple este cel al prețului. Incontestabil, telefoanele Samsung sunt mai accesibile ca preț, dar nu exclud din categoria de smartphone-uri premium și variante mai piperate.
Nu același lucru se poate spune și despre iPhone, care lansează cele mai scumpe telefoane de pe piață. Să luăm exemplul unui telefon lansat mai demult, cum este cazul lui iPhone XR , apărut în 2018, același an în care ne-am putut bucura și de Samsung S9 . La momentul apariției pe piață, iPhone XR costa aproape 4.100 lei pentru varianta de 64GB. Pe de altă parte, Galaxy S9 putea fi cumpărat la aproximativ 3.500 lei, sau cel puțin acestea sunt informațiile pe care ni le amintim de la momentul lansării celor două telefoane.
Astăzi, poți cumpăra un Galaxy S9 second hand ca nou la prețul de 1.234 lei , iar un iPhone XR la mâna a doua în stare foarte bună la 1.749 lei , prețuri valabile în momentul realizării acestui material.
Telefoanele Android au avut întotdeauna reputația de a fi gadgeturi special create pentru utilizatorii cărora le place să-și personalizeze dispozitivele. De la widget-uri dinamice și posibilitatea de a plasa aplicații oriunde pe o pagină și până la tonuri de apel preferate și wallpapere inedite, gratuite, la un click distanță, telefoanele Samsung au asigurat fanilor o unicitate a dispozitivelor folosite.
Android îți permite, de asemenea, să descarci inclusiv browsere web, tastaturi și playere media și să le setezi ca versiuni implicite dacă preferi alte aplicații decât cele care a fost preinstalate pe telefon. iOS s-a îmbunătățit în acest sens de-a lungul anilor, deși implementarea nu este întotdeauna una fericită.
Al doilea cel mai important motiv pentru a alege un Samsung în detrimentul unui telefon Apple, pe lângă prețul mult mai bun al acestuia, este reprezentat de posibilitatea de lărgire a spațiului de stocare. Chiar dacă cele mai noi telefoane de la Samsung sunt foarte generoase în ceea ce privește stocarea internă, nu strică să știi că poți oricând avea și mai mult spațiu pentru a-ți salva toate pozele, clipurile, documentele sau melodiile preferate.
Cu ajutorul unui card microSD, poți avea până la 1TB de stocare suplimentară pentru toate fișierele media pe care vrei să le păstrezi în telefon. În plus, modelele de Note de la Samsung vin la pachet cu un SPen, un instrument mai mult decât folositor celor care preferă să facă notițe, să semneze documente sau să facă însemnări direct pe telefon.
Practic, cu ajutorul acestui „stilou” și a miilor de GB pe care îi poți adăuga la stocare internă a telefonului tău Samsung, cine ar mai avea nevoie de un laptop pentru a-și face treaba online?
În plus, de ce ai plăti câteva sute de lei în plus pentru aceeași stocare cu care un iPhone ar putea veni presetat, când poți da doar câteva zeci de lei pe un card extern cu care să îți acoperi toate nevoile în materie de stocare a telefonului?
Să nu uităm nici de mufa jack pe care Samsung a ales să o păstreze pe majoritatea modelelor de telefoane, specificație îmbucurătoare pentru cei care preferă căștile clasice, cu fir.
În comparația Samsung și iPhone pe care o facem trebuie să includem și subiectul ușor delicat al încărcătoarelor celor două tipuri de telefoane. USB-C al lui Samsung rămâne un încărcător universal, bun și pentru energie, dar și pentru transferul de date, compatibil cu cele mai multe PC-uri și laptopuri, dar și cu anumite console de jocuri.
Chiar dacă Apple s-a lăudat că a economisit sute de mii de tone de deșeuri toxice prin eliminarea încărcătoarelor din cutiile noilor telefoane iPhone, Samsung mai primește o bilă albă și la acest capitol pentru varianta de încărcător cu USB-C.
Cu atât de multe companii care construiesc telefoane Android, nu e nicio surpriză faptul că Samsung are cu cine să se întreacă și tinde să depășească Apple în multe direcții, cu inovații în spațiul mobil. Vrem să-ți reamintim doar de încărcarea fără fir, încărcarea super rapidă, NFC-ul, 4G LTE-ul, 5G-ul, OLED-ul, senzorii de amprentă pe ecran, rezistența la apă și camerele multiple. Toate acestea au „aterizat” pe dispozitive de la Samsung, cu mult înainte de iPhone.
Desigur, nu am putea uita nici de posibilitatea de a folosi două SIM-uri pe același dispozitiv Samsung, în vreme ce varianta aceasta poate fi valabilă în cazul unui iPhone doar printr-un eSIM, tehnologie prea puțin testată de operatorii de telefonie mobilă din România.
Cu toate acestea, în fiecare an sunt lansate mult mai multe telefoane Android de la o varietate de furnizori decât telefoane Apple, deci este doar o chestiune de scară faptul că hardware-ul pe care rulează platforma Google este mai rapid de adaptat.
Așadar, iPhone sau Samsung - care e mai bun?
La întrebarea Care e mai bun, iPhone sau Samsung? ar trebui să îți răspunzi singur, acum, că ai văzut că ambele tipuri de telefoane au argumente pro și contra. Depinde doar de tine și de nevoile tale la care dintre cele două branduri de smartphone-uri vei apela pentru a-ți cumpăra următorul tău telefon.
Ce trebuie să reții este că:
iPhone
este cea mai populară marcă de telefoane mobile;
are un ecosistem excelent, alături de Mac , iPad și Apple Watch ;
are cea mai largă paletă de accesorii;
are parte de aplicații exclusive.
Samsung
este mai accesibil ca preț decât iPhone ;
îl poți personaliza în cele mai mici detalii;
a fost pionierul multor specificații utile ale telefoanelor;
îi poți adăuga stocare suplimentară printr-un microSD.