Telefoane cu cameră foto performantă. Cum alegi un model care face poze bune.
Telefonul nu mai este de mult un simplu mijloc de a te auzi cu cei aflați departe. Smartphone-urile de astăzi și rețelele sociale au transformat telefonul în dispozitivul preferat pentru captarea de imagini și clipuri video.
Sunt mici, ușor de cărat (prin comparație cu un aparat foto), mereu la îndemână și pot atinge performanțe care păreau greu de imaginat acum 5-10 ani. Ca să alegi un model cu care poți face poze frumoase, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Am reunit în ghidul următor informațiile esențiale.
Cum aleg un telefon care face poze bune
În principiu, telefoanele din categoria mid-range (1.000-2.000 lei) în sus, lansate în ultimii doi-trei ani, pot face fotografii foarte bune, dacă respecți câteva reguli de bază și știi să umbli puțin la setări.
Ca să îți dai seama ce telefon e potrivit pentru tine, trebuie să știi ce fel de poze vrei să faci, de ce buget dispui și să urmărești caracteristicile tehnice. Pe acestea le vom detalia în articolul nostru.
Ce tip de fotografii dorești să faci cu telefonul
Dacă scopul tău este să-ți faci selfie-uri simpatice, fotografii cu prietenii, poze în vacanțe și fotografii cu mâncare pe care să le postezi pe Facebook, Snapchat sau Instragram, vei găsi destul de repede un telefon care să te încânte.
Dacă, pe de altă parte, vrei să folosești telefonul pe post de cameră foto de bază, pentru a realiza fotografii ce pot fi imprimate, pentru a face ședințe foto sau filmări de înaltă calitate, va trebui să te orientezi spre un telefon din gama de vârf (începând de la 2.000 de lei).
Bineînțeles, nu uita că un telefon nu poate înlocui complet o camera foto profesionistă DSLR în materie de performanță. Așadar, nu vei putea, de exemplu, să îți faci ședința foto de nuntă cu telefonul mobil.
Bugetul maxim disponibil pentru achiziția unui telefon cu cameră foto bună
După ce ai stabilit care sunt așteptările tale de la camera foto a telefonului și la ce o vei folosi, pune pe hârtie o sumă maximă în care să te încadrezi.
Diferențele dintre un telefon cu o camera foto acceptabilă și una foarte bună pot fi de ordinul sutelor de lei.
Răsfoiește mai întâi oferta de telefoane de pe piață și compar-o cu cerințele și bugetul tău.
Condițiile în care dorești să faci poze bune cu telefonul
Vrei să faci poze în interior sau predominant la exterior?
Îți dorești să fotografiezi apusul și răsăritul?
Vrei poze bune chiar și atunci când ai lumina în spate (contrejour)?
Visezi la poze foarte clare chiar dacă sunt făcute seara?
Vrei să faci poze panoramice (la 360 de grade) sau să fotografiezi sub apă?
Sunt întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte să-ți cumperi un telefon cu o cameră foto bună. Nu toate telefoanele sunt pregătite să facă poze de calitate în orice circumstanțe.
Caracteristicile unei camere de telefon care face poze bune
Răspunsul la toate întrebările de mai sus se află în fișa tehnică a telefonului tău – studiaz-o cu atenție.
Caracteristicile camerei foto principale
Camera foto principală (spate) este cea mai importantă la un telefon, ea va avea întotdeauna setările cele mai avansate. Care sunt parametrii pe care trebuie să îi urmărești:
Autofocusul
Cu cât o imagine este mai bine focalizată, cu atât aceasta va fi mai clară. Focalizarea subiectului se referă la surprinderea conturului și a detaliilor acestora, fără părți blurate (estompate). Autofocusul trebuie să fie cât mai rapid și cât mai precis.
Autofocusul cu detecție facială, cu care sunt dotate multe din telefoanele de astăzi, este rapid, însă nu funcționează la fel de bine, dacă lumina este slabă.
Cel mai apropiat de tehnologia camerelor foto DSLR este autofocusul dual pixel, acesta regăsindu-se la telefoanele din gamele premium.
Senzorul
Dimensiunea senzorului este definitorie pentru calitatea camerei foto, pentru că de acesta depinde captarea luminii.
O cameră foto cu senzor mare are performanțe bune și atunci când lumina este slabă (acesta e secretul pozelor frumoase făcute la apus sau la interior).
Funcția ISO este cea care îți permite să reglezi sensibilitatea senzorului pentru a obține imagini clare, cu cât mai puțin zgomot (noise).
Tipul de bliț
Cele mai multe dintre telefoane folosesc bliț cu LED, deși există și alte tehnologii, care sunt însă mai scumpe și consumă mai multe resurse.
Dual LED este o tehnologie de bliț mai nouă, care oferă un efect mai natural, mai plăcut (spre deosebire de efectul obișnuit de „orbire” și distorsionare a culorilor).
Trebuie însă să știi că blițul de la camera foto a telefonul nu este chiar atât de important, căci nu te va ajuta prea mult să faci poze bune noaptea.
Specialiștii îți recomandă chiar să îl închizi și să cauți o sursă externă de lumină artificială.
Stabilizatorul de imagine
O cameră cu stabilizator de imagine te ajută să scapi de imaginile „tremurate” și să faci fotografii frumoase și clare în orice moment al zilei și chiar și atunci când ești în mișcare.
De obicei, stabilizarea optică o vei regăsi la telefoanele din gama de vârf, pentru că este o tehnologie costisitoare.
Rezoluția
Probabil că rezoluția – numărul de megapixeli – este primul lucru care îți sare în ochi când cauți un telefon cu o cameră bună.
Trebuie să știi că numărul mare de megapixeli este adesea folosit de producători ca un truc de marketing. Rezoluția foarte ridicată nu este atât de importantă dacă nu ești interesat să îți printezi fotografiile.
Numărul de pixeli contează în corelație cu dimensiunea senzorului; vei fi interesat să ai un număr mare de pixeli, dacă și senzorul este mare.
Altfel, poți obține poze foarte bune și cu o cameră de 12 megapixeli, dacă vorbim despre o cameră cu senzor bun.
Caracteristicile camerei foto secundare
Camera secundară (frontală) e folosită pentru selfie-uri. Performanțele ei sunt mereu mai scăzute decât ale camerelor principale.
Dacă îți place să te pozezi frecvent, verifică atunci când cauți telefonul potrivit și datele tehnice ale camerei secundare (rezoluție, senzor, apertură, focus).
Capacitatea de a face poze bune noaptea
Apertura (deschiderea diafragmei) este decisivă pentru calitatea fotografiei și funcționează ca irisul și pupila ochiului, controlând cantitatea de lumină care intră în cameră, explică cei de la New Atlas.
Mărimea aperturii este descrisă de numărul F. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât pozele vor fi mai luminoase. Așadar, aceasta este caracteristica de bază pentru a face poze bune noaptea.
E recomandat să dezactivezi blițul, să setezi ISO la o valoare mare și să folosești un trepied sau să ai o poziție cât mai stabilă.
În clipul de mai jos poți vedea recomandările celor de la Apple pentru a face poze reușite în condiții de luminozitate scăzută, fără bliț, cu iPhone-ul.
Ele pot fi urmate și dacă ai alt tip de telefon.
Caracteristicile tehnice ale telefonului
Ar trebui să te mai intereseze și altceva în afară de specificațiile camerei? Ei bine, dacă vrei să faci poze reușite într-un mod cât mai confortabil, te-ar putea influența și aceste aspecte:
Memoria disponibilă
Cu cât este mai mare și mai clară fotografia, cu atât ocupă mai mult spațiu în memorie. Dacă vrei să pozezi fără grijă, mai ales atunci când ești în vacanță și faci multe fotografii, dotează-ți telefonul cu un card de memorie încăpător.
Funcția de Geotagging
Cele mai multe telefoane au activată funcția de geotagging – de fiecare dată când faci o fotografie, coordonatele GPS sunt memorate. Opțiunea poate fi utilă, dacă vrei să vezi exact unde ai făcut o fotografie anume, dar se poate dovedi și intruzivă.
Este recomandat să o dezactivezi, dacă nu vrei să împărtășești cu toată lumea unde locuiești, pe unde te distrezi sau unde călătorești.
Bateria
Fotografiatul este o activitate care consumă resursele bateriei. Un telefon cu autonomie mare (de la 3.000 - 4.000 mAh în sus) îți permite să pozezi mai mult fără să încarci.
Conexiunea la Internet
Conexiunea stabilă la Internet face mai ușoară împărtășirea fotografiilor pe rețelele sociale și îți permite să te conectezi la editoare de fotografii online.
Sfaturile profesioniștilor pentru a face poze bune cu telefonul
O fotografie frumoasă făcută cu telefonul mobil este o combinație între caracteristicile tehnice ale camerei, setările manuale făcute de utilizator și un minimum de pricepere.
Iată ce trebuie să știi:
Pregătirea camerei foto a telefonului
Înainte să te apuci de fotografiat, șterge camera foto a telefonului și crește luminozitatea ecranului;
Dezactivează blițul și folosește pe cât posibil lumina naturală sau o sursă artificială externă de lumină;
Selectează rezoluția și calitatea maxim admise;
Nu folosi zoom-ul digital al telefonului – fotografia nu va ieși niciodată clară;
Setează expunerea – cu atât mai mare cu cât cadrul este mai întunecat;
Activează stabilizatorul de imagine (dacă există);
Dacă vrei să obții un efect mai dramatic, cu un contrast puternic, activează funcția HDR din meniul camerei;
Huawei P10 este unul din telefoanele momentului, cu una dintre cele mai performante camera foto din lume. Iată ce reglaje îți recomandă cei de la Huawei, pentru a exploata la maximum atuurile acestui device.
Stabilirea poziției și a unghiului pentru o poză bună cu telefonul
După ce ai făcut setările, pentru a scoate ce-i mai bun din cadrul pe care îl fotografiezi, nu uita să:
Folosești un trepied, dacă ai posibilitatea, atunci când faci fotografii seara sau imortalizezi cadre în mișcare;
Stai cât mai stabil și să ții telefonul cu ambele mâini, fixate pe lângă corp;
Încadrezi bine subiectul sau peisajul – ține cont de regula treimilor;
Sursa foto: – Rule of thirds
Nu miști telefonul imediat ce ai apăsat pe buton, lasă-I timp procesorului, ca poza să nu iasă „mișcată”;
Cauți un unghi în care apar cât mai puține umbre;
Experimentezi cu unghiuri noi, care modifică percepția (de exemplu, pozează o clădire de la nivelul gleznei și va avea un aer impunător).
Prelucrarea pozelor făcute cu telefonul
Poți să mergi mai departe și să accentuezi frumusețea fotografiilor.
Editorul foto integrat al telefonului îți permite o prelucrare minimală – contrast, luminozitate, saturație, umbre, căldură, decupare, blurare.
Poți descărca aplicații special pentru editat fotografii, care pot transforma pozele cu telefonul în mici „capodopere”, lăsându-te să modifici doar anumite zone din fotografie, să colorezi, să aplici filtre etc.
Ai desigur și varianta editoarelor puse la dispoziție de rețelele sociale.
Ține cont de aceste informații și vei reuși să alegi un telefon cu o camera foto ce merită toți banii și te ajută să păstrezi cele mai frumoase amintiri.
Surse foto: Shutterstock, Pinterest