Scris de Mobiup 76744 Vizualizări
Puține momente sunt mai neplăcute decât acela în care descoperi că performanțele slabe ale telefonului tău sunt cauzate de viruși. Pe lângă experiența complet nesatisfăcătoare, te poți confrunta și cu riscuri legate de siguranța fișierelor stocate în gadget. Nu ai vrea ca fotografiile tale să fie pierdute sau, mai grav, ca vreunul dintre conturile tale de Social Media să fie compromis. Despre accesul unor necunoscuți în aplicațiile de banking nici nu poate fi vorba. Utilizatorii dispozitivelor cu sistem de operare Android sunt printre cei mai expuși la acțiunea virușilor, iar calea cea mai facilă prin care aceștia ajung în softul telefonului este reprezentată de aplicațiile cu origine îndoielnică. Până la a avea nevoie de o curățare a telefonului de viruși, ai nevoie de măsuri bune de prevenție.
Ce fel de viruși îți pot afecta telefonul
Există o mulțime de accesorii care te ajută să îți protejezi gadgetul de șocuri mecanice, de apă sau de praf. Atunci când vine vorba, însă, despre amenințările virtuale ce pot plana asupra unui telefon cu Android, pericolele sunt mult mai diverse și necesită o cunoaștere mai amănunțită a termenilor. Sub titulatura malware sunt grupate toate tipurile de software cu acțiune distructivă asupra unui sistem de operare. Dintre acestea, virușii se remarcă prin capacitatea de a se multiplica, odată ce au acces la codul altor programe.
Dacă primul virus a apărut în 1982 și era destinat doar computerelor Apple II, astăzi există o paletă foarte variată. Cei mai periculoși viruși sunt cei de tip ransomware, o metodă folosită de infractorii cibernetici pentru a obține recompense financiare în schimbul returnării datelor criptate abuziv. Iată care sunt cei mai periculoși viruși care îți pot afecta telefonul:
Android Police: apărut în 2014, virusul este unul dintre cele mai răspândite în prezent, cu o acțiune ce vizează exclusiv telefoanele și tabletele cu sistem de operare Android. Instalarea lui se face odată cu a unei aplicații corupte, pusă la dispoziție de un site suspect.
CryptoLocker: virus de tip cal troian, afectează nu doar software-ul, ci și fișierele din cloud sau din unitățile de stocare, dar și funcționarea ecranului. Accesul lui în telefon se face prin aplicația BaDoink, iar hackerii cer în schimbul dezinstalării lui câteva sute de euro.
DoubleLocker: deghizat sub forma unei actualizări pentru Adobe Flash, acest virus acționează prin înlocuirea codului PIN și prin criptarea datelor din telefon. În mod inedit, răscumpărarea va fi pretinsă în bitcoins, dar virusul poate ataca și contul de PayPal.
HummingWale: ascuns în multiple aplicații foto din Google Play, acest virus se instalează în momentul în care închizi reclamele generate chiar de el, pe ecranul telefonului tău. Alături de compromiterea datelor stocate în telefon, te poți alege și cu atacuri asupra contului tău bancar.
Wanna Cry: cel mai violent virus de tip ransomware a devenit cunoscut odată cu atacurile îndreptate asupra sistemului de sănătate britanic, Ministerului de Interne din Rusia sau chiar a Căilor Ferate Germane. Accesul virusului în telefon se face prin intermediul unei facturi sau oferte sosite pe mail, iar recompensa solicitată în mod curent de hackeri poate ajunge la mai mult de 500 de euro, numai în cazul persoanelor fizice.
Alți viruși deghizați în update-uri pentru aplicații sau în mesaje cu link-uri infectate sunt:
Com.google.provision
NotCompatible
Mazar
Face defend
Simplelocker
LokiBot
Svpeng
Gooligan
Skygofree
Lastacloud
Cum îți dai seama că telefonul este virusat
În lipsa unei perturbări serioase a funcționării gadgetului tău, ai putea avea și alte indicii asupra faptului că ai fost atacat de un virus. Printre acestea, se numără:
răspunsul mai lent al procesorului;
deteriorarea autonomiei acumulatorului;
întreruperea apelurilor;
creșterea inexplicabilă a traficului de date;
apariția unor costuri suplimentare nejustificate.
Cum poți șterge virușii din telefon
Chiar dacă virușii acționează din ce în ce mai discret, iar efectele lor sunt tot mai greu de contracarat, poți avea norocul de a opri la timp evoluția lor nefavorabilă. Dezinstalarea imediată a oricăror aplicații de origine îndoielnică și resetarea telefonului la standardele de fabrică sunt primul pas pentru o devirusare. În cazul în care te întrebi „Ce fac dacă am viruși pe telefon?” sau „Dacă resetez telefonul, scap de viruși?”, cel mai sigur răspuns este acela că nimic nu te va proteja mai bine decât un antivirus instalat, desigur, tot din Google Play.
Cum să eviți virușii malware pe Android
Cea mai sigură cale prin care poți să te asiguri de buna funcționare și de securitatea telefonului tău mobil este aceea de a instala aplicații exclusiv din magazinul Google Play. Reclamele venite prin intermediul rețelelor de socializare sau mail-urile care te ademenesc cu link-uri trebuie ignorate, iar orice soft trebuie analizat cu mare grijă înainte de a fi instalat. Așa cum, pentru protecția ecranului folosești folii de sticlă, datele stocate în memoria sa necesită grijă în fața pericolelor care ar putea apărea.
Siguranța datelor tale nu trebuie lăsată la întâmplare, iar telefonul mobil poate fi sursa multor bătăi de cap. Cu sfaturile de mai sus, vei ști să îți protejezi datele personale și să reduci riscurile unui atac malware.
Credit foto: Shutterstock