Un raport al Centrului Naţional de Securitate Cibernetică a testat telefoane mobile 5G de la producători chinezi.
Cercetătorii au identificat că un telefon Xiaomi avea instrumente de cenzură încorporate, în timp ce un model Huawei ar putea fi vulnerabil la atacurile cibernetice.
Huawei a spus că datele utilizatorului nu sunt trimise extern.
"Recomandarea noastră este să nu se cumpere telefoane noi din China şi să renunţăm la cele deja achiziţionate cât mai repede posibil", a declarat viceministrul apărării, Margiris Abukevicius.
Autorităţile lituaniene au descoperit că telefonul Xiaomi Mi 10T 5G are software care ar putea detecta şi cenzura o serie de termeni, printre care „Liberate pentru Tibet”, „Trăiască independenţa Taiwanului” sau „mişcare democratică”, se spune în raport.
Sunt evidenţiaţi mai mult de 449 de termeni care ar putea fi cenzuraţi de aplicaţiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browserul de internet implicit.
În Europa, această capacitate a fost dezactivată pentru acest model, dar raportul susţine că ar putea fi activată de la distanţă în orice moment.
Xiaomi nu a răspuns la cererea BBC de comentarii.
Cercetarea a constatat, de asemenea, că dispozitivul Xiaomi transfera date de utilizare a telefonului către un server din Singapore.
„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci şi pentru toate ţările care utilizează echipamente Xiaomi”, a spus Centrul.
Xiaomi a crescut în popularitate cu modelele sale accesibile, înregistrând o creştere cu 64% a veniturilor în al doilea trimestru, comparativ cu anul precedent.
Raportul a evidenţiat, de asemenea, o problemă a telefonului Huawei P40 5G, care îi pune pe utilizatori în pericol de încălcare a securităţii cibernetice.
„Magazinul oficial de aplicaţii Huawei AppGallery direcţionează utilizatorii către magazinele electronice ale unor terţe părţi, în care unele dintre aplicaţii au fost evaluate de programele antivirus ca fiind dăunătoare sau infectate cu viruşi”, arată o declaraţie comună a Ministerului Apărării din Lituania şi a centrului naţional de securitate cibernetică.
Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat pentru BBC că firma respectă legile şi reglementările ţărilor în care operează şi acordă prioritate securităţii cibernetice şi confidenţialităţii.
„Datele nu sunt procesate niciodată în afara dispozitivului Huawei”, a adăugat el. „AppGallery colectează şi procesează doar datele necesare pentru a permite clienţilor săi să caute, să instaleze şi să gestioneze aplicaţii terţe, în acelaşi mod ca şi alte magazine de aplicaţii.”
De asemenea, Huawei efectuează verificări de securitate pentru a se asigura că utilizatorul descarcă doar „aplicaţii sigure”, a spus el.
Un alt model 5G, produs de OnePlus a fost, de asemenea, examinat de echipă, dar nu are probleme.
Raportul apare pe fondul creşterii tensiunilor diplomatice dintre Lituania şi China.
Reacţia Xiaomi
„Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricţionat niciodată şi nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terţilor. Xiaomi respectă şi protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR).”