Primul iPhone a fost pus în vânzare acum 11 ani. Cum a fost (video)
Putem spune că lansarea iPhone 2G, primul telefon mobil Apple, a fost revoluționară pentru lumea tehnologiei mobile? Fara indoiala. Dar cum au creat Steve Jobs și echipa sa un comunicator care a modelat întreaga industrie și a influențat cursul dezvoltării sale?
Care este motivul popularității primului telefon de la «Apple», dacă înainte de iPhone 2G existau deja dispozitive cu ecrane tactile, dispozitive conectate la internet și comunicatori mobili cu posibilitatea de a descărca și utiliza jocuri și aplicații pe ele? În linii mari, primul iPhone nu a devenit o descoperire în lumea tehnologiei mobile, dar a reușit să zdrobească concurența și să devină lider în industrie în câțiva ani.
Primul motiv pentru care comunicatorul «Apple» a devenit cel mai solicitat din lume a fost abordarea inginerilor către crearea sa. Cu mâna ușoară a lui Steve Jobs, specialiștii au dezvoltat un dispozitiv cu un design perfect gândit și simplificat la maximum și, în același timp, conceput pentru un public larg. Spre deosebire de concurenții săi, care s-au concentrat pe deservirea clienților corporativi, Apple a decis să creeze un produs complet nou care nu era doar un instrument de afaceri, ci conținea toate capacitățile potențiale ale acestui segment de dispozitive.
Cu aceasta, Apple a acordat pentru prima dată atenție lucrurilor la fel de mici precum ambalajul telefoanelor mobile. Cei din Cupertino au decis că totul în comunicatorul lor era perfect și nu se înșelau. Chiar și un proces la fel de neutru ca despachetarea noului telefon mobil a devenit un eveniment în rândul utilizatorilor. Nu doar scot dispozitivul din cutie, ci captează adesea procesul pe video și îl postează pe YouTube și pe social media.
Ce să mai spun despre hardware-ul telefonului mobil. Aici, inginerii lucrează neobosit, încercând nu numai să ajungă la curent cu tendințele, ci și să participe la procesul de creare a acestora. Designul dispozitivului, pe care Steve Jobs însuși l-a subliniat, joacă, de asemenea, un rol important.
Fondatorul companiei a fost direct implicat în crearea telefoanelor mobile și a putut să le prezinte în așa fel încât, chiar înainte de a ajunge pe rafturi, utilizatorul era deja pregătit pentru achiziționarea lor. Introducerea primului iPhone a avut loc pe 9 ianuarie 2007, acum 10 ani (telefonul mobil a fost pus în vânzare pe 29 iunie 2007). În doar 10 ani, ideea noastră despre dispozitivele mobile și capacitățile lor s-a schimbat, dar și modul în care oamenii comunică s-a schimbat dramatic.
IPhone-ul a fost întâmpinat cu un pic de scepticism. Acest lucru s-a datorat costului fără precedent ridicat al dispozitivului (începând de la 499 USD), abandonării tastaturii fizice în favoarea unui ecran tactil și faptului că Apple nu mai lansase niciodată un telefon mobil.
Chiar și Steve Jobs nu a fost foarte optimist, deoarece a prognozat vânzări de 10 milioane de unități în 18 luni, ceea ce reprezenta un procent mic din totalul vânzărilor de telefoane mobile în acel moment. Dar chiar și cu toate întrebările, a existat sentimentul că vine ceva special.
Telefonul mobil dominant pe piață la acea vreme era BlackBerry, producătorul canadian Research in Motion (nume pe care compania îl purta până în 2013, apoi schimbat în BlackBerry). Fondatorul BlackBerry, Mike Lazaridis, a fost impresionat de puterea de procesare a iPhone-ului original, care avea un ecran tactil mare de 3,5 inch conform acestor standarde. „Cum au reușit să facă asta?”, A întrebat el.
DESPRE TEMA: Ce telefoane erau folosite înainte de apariția iPhone-ului: 10 modele populare (video).
Primul iPhone a avut suficientă putere pentru a reda videoclipuri, a descărca hărți și a acționat ca un înlocuitor pentru iconicul player de muzică Apple iPod. Însuși Steve Jobs a descris produsul ca fiind „trei într-unul”: „un iPod cu ecran tactil cu ecran lat, un telefon mobil revoluționar și un dispozitiv inovator de comunicații pe internet”.
DESPRE TEMA: IPhone 2G unsprezece ani mai târziu. Ce ar putea face primul telefon mobil Apple.
Ceea ce a rezonat mult mai puțin a fost că compania și-a schimbat ușor numele din Apple Computer în pur și simplu Apple. În retrospectivă, acesta nu a fost un semn că Apple s-a îndepărtat de calculatoare, ci mai degrabă o recunoaștere a faptului că aproape toate produsele companiei conțineau capacități de calcul. Desigur, Apple vinde în continuare laptopuri și computere clasice, dar oferă și „computere” care pot fi purtate la încheietura mâinii sau la urechi.
Chiar și așa, iPhone-ul este cel mai puternic dintre dispozitive, nu datorită caracteristicilor sale, ci pentru că utilizatorii poartă telefonul mobil cu ei aproape constant. Deși doar 25% dintre utilizatorii de smartphone-uri din lume preferă iPhone-ul, acesta poate fi văzut ca progenitorul unei noi ere în care oamenii din întreaga lume sunt conectați peste tot. În prezent, există mai mult de 2.000 miliarde de proprietari de telefoane mobile pe planetă. Până la sfârșitul acestui deceniu, aproape toată lumea se așteaptă să aibă un telefon mobil. Fără iPhone, revoluția nu s-ar fi întâmplat atât de repede.
DESPRE TEMA: 10 concepte ale iPhone 2G sau modul în care designerii au imaginat primul telefon mobil de la Apple.
Blackberry, Nokia, Microsoft și chiar Google cu sistemul său de operare Android nu au intenționat niciodată să revoluționeze. Ideea inițială a conceptului Android a fost să se bazeze pe munca existentă a Google, nu să schimbe industria tehnologică, așa cum a făcut iPhone.
Odată cu sosirea telefonului mobil Apple, multe componente au devenit mai ieftine, cum ar fi ecranele LCD mici, memoria flash, tehnologia tactilă și senzorii camerei. Apple a devenit rapid cel mai mare consumator al multor componente care alcătuiesc iPhone-ul. Compania a negociat dur prețurile și a construit un ecosistem de furnizori pe care alți producători de telefoane mobile au ajuns să-l folosească. Acum nu numai telefoanele mobile sunt echipate cu ecrane, camere și memorie, ci și alte dispozitive. De exemplu, ochelarii Snap Spectacles folosesc nu numai senzori de imagine miniaturali, ci și module Bluetooth cu consum redus de energie, iar panourile de control de pe ecranele TV din avioane sau săli de sport se bazează pe ecrane tactile ieftine care nu existau acum 11 ani.
Multifuncționalitatea iPhone și a altor telefoane mobile a avut, de asemenea, un impact semnificativ. Dispozitivele pot servi nu numai ca telefon, ci și ca calculator, aparat de fotografiat, music player, lanternă, memorie flash etc. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de plată electronică, proprietarii de smartphone-uri nu vor mai avea nevoie nici măcar să poarte un portofel în câțiva ani.
DESPRE TEMA: Cum a schimbat iPhone-ul Apple și lumea: 3 diagrame interesante.
Poate cel mai semnificativ impact pe care l-a avut lansarea iPhone-ului asupra altor producători de smartphone-uri. Dacă înainte Nokia și Research in Motion cu marca „Blackberry” erau principalii jucători de pe piață, aspectul telefonului mobil al „Apple” a schimbat semnificativ situația companiilor.
Potrivit companiei de analiză Strategy Analytics, Apple a reprezentat 91% din profiturile de pe dispozitivele mobile în ultimul deceniu. Majoritatea profiturilor rămase au revenit Samsung, în timp ce restul companiilor fie nu au făcut nimic, fie au continuat să facă pierderi. Aceasta înseamnă că milioane de dispozitive Android fabricate de LG, Huawei, Xiaomi, HTC și alții nu au fost profitabile.
Există percepția că, în timp, telefoanele mobile Android bugetare vor deveni „suficient de bune” pentru a satisface cerințele consumatorului mediu, în timp ce iPhone-urile scumpe își vor pierde popularitatea. Dar într-o lume în care practic niciun producător nu obține profituri semnificative din vânzările de smartphone-uri, acest lucru este puțin probabil, iar multe companii vor ieși pur și simplu din piață.
Una dintre provocările actuale este că va fi necesar să se creeze un dispozitiv care să poată concura cu telefoanele mobile moderne puternice, ale căror capacități includ funcționalitatea nu numai a dispozitivelor simple, cum ar fi un calculator, ci și a computerelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care vânzările de PC-uri continuă să scadă în ciuda creșterii economiei mondiale după criza mondială din 2008. Deși tabletele au crescut în popularitate odată cu venirea iPad-ului, chiar și această categorie este sub telefoanele mobile.
DESPRE TEMA: Cum se identifică vizual fiecare model de iPhone?
În timp ce acum 11 ani era necesar un computer pentru a îndeplini orice sarcină, nu mai considerăm aceste sarcini drept „informatică”, ci pur și simplu deschidem aplicația dorită pe un telefon mobil, descărcându-l adesea din mers. Telefoanele mobile de astăzi au suficientă putere de procesare pentru a îndeplini sarcini pe care un PC din 2007 nu le-ar putea face și o lățime de bandă suficientă pentru a vedea videoclipuri de bună calitate, indiferent unde ne aflăm.
Mulți cred că, odată cu noua rundă de tehnologie și inteligența mașinilor accesate de asistenți virtuali, cum ar fi Apple Siri și Amazon Amazon, nu va fi nevoie de dispozitive de lux. Din toate punctele de vedere, Apple se pregătește pentru asta, deși comportamentul consecvent al lui Siri nu sugerează neapărat altfel. În acest moment, multe funcții Apple Watch depind de prezența unui iPhone lângă dispozitiv, dar versiunile viitoare pot să nu necesite asocierea cu un telefon mobil. Apple Watch, împreună cu căștile fără fir AirPods, se numără printre primele trei dispozitive portabile cu cel mai mare succes, împreună cu ochelarii Snap.
În același timp, Apple este încrezător că nu se pierde totul pentru iPhone.
„Este o parte esențială a vieții clienților noștri și, astăzi mai mult ca oricând, determină modul în care comunicăm, distrează, trăim și lucrăm. IPhone-ul a stabilit standardul pentru calculul mobil în primul său deceniu și acesta este doar începutul. Cel mai bun este încă să vină ”, a declarat CEO-ul Apple, Tim Cook.
Anul acesta, compania va introduce în mod tradițional un nou flagship cu un ecran OLED (poate mai mult de unul). Și pentru inspirație, compania își poate aminti cuvintele lui Steve Jobs:
„Știi, îmi place foarte mult vechea zicală a lui Wayne Gretzky:„ Trag acolo unde va fi înregistrarea, nu unde a fost ”. Noi de la Apple am încercat întotdeauna să facem același lucru. De la inceput. Și vom face întotdeauna.
Lumea este acum de neimaginat fără posibilitatea de a apela sau de a contacta pe cei dragi sau prietenii în orice moment folosind internetul. Este imposibil să renunți la accesul rapid la web, hărți, browser, cameră, aplicații specializate și jocuri. Nu numai lumea s-a schimbat, ci și oamenii înșiși cu nevoile lor. Desigur, acesta nu este doar un merit al Apple, ci echipa Cupertino a jucat un rol decisiv în procesul de transformare a realității. Cu ocazia celei de-a noua aniversări a creației principale a Apple, dorim să dorim companiei să nu-și piardă norocul și succesul în timp, ceea ce afectează direct fericirea a mii de fani ai tehnologiei mobile.
Pentru a consolida starea de spirit patetică și a vă arunca într-o nostalgie bună pentru vremurile de demult, se recomandă revizuirea prezentării telefonului mobil iPhone 2G, după care lumea a devenit un loc complet diferit.
Așa a fost: