Anul pandemiei a fost unul negru pentru piața de mobile și pentru o serie stufoasă de alte domenii, dar, în prima jumătate a lui 2021, avem deja mai multe lansări impresionante. În acest context, era momentul pentru un top 5 cele mai bune telefoane cu Android. Mai jos, însă, voi insista pe trei clasamente diferite, în funcție de viteza de încărcare, fluiditatea ecranului și performanța brută dată de Snapdragon 888.
Era doar o chestiune de timp până când terminalele cu specificații de top să devină un pic mai accesibile. În continuare, există giganți precum Samsung sau Apple care te taxează cu niște valori extraordinare pentru noile modele din portofoliu, dar lupta se duce pe zona de mainstream. Acolo apar niște smartphone-uri cu specificații superlative pe care, dacă le ignori, faci o greșeală imensă.
Pentru că fiecare dintre noi are însă referințe diferite când îl întrebi ce-l interesează la un telefon, m-am gândit să creez niște clasamente pornind de la trei criterii care pot influența semnificativ experiența de utilizare a unui gadget modern. Astfel, am făcut un efort de a identifica cele mai rapide telefoane ale momentului, toate dotate cu un procesor Snapdragon 888 de la Qualcomm.
Pentru că un procesor de top ajută în principal la gaming, iar ecranul cu o rată de refresh mare este o mană cerească pentru sesiunile intense de Fortnite sau PUBG, al doilea top 5 cele mai bune telefoane cu Android pleacă de la rata de reîmprospătare a ecranului sau refresh. Aceasta a ajuns să fie de 120Hz pe destul de multe modele, chiar dacă această performanță tinde să fie o raritate la telefoane Apple sau Samsung.
Ultimul detaliu și unul care contează enorm în 2021, având în vedere cât stăm pe telefon, ține de viteza de încărcare. În condiții ideale, problema autonomiei ar fi remediată cu baterii masive. Câțiva producători au încercat terminale grosuțe pentru a bifa acest aspect, dar nu le cumpără nimeni. Alternativa a venit sub forma creșterii semnificative a vitezei de încărcare, a ritmului în care ajungi de la 0 la 100%, iar soluțiile aflate pe piață sunt deja impresionante, chiar și în cazul smartphone-urilor care nu costă ”un ficat și un plămân”.
Top 10 cele mai rapide telefoane de pe piață – toate sunt dotate cu Snapdragon 888
Cei de la AnTuTu și-au făcut un obicei din a publica un clasament cu cele mai rapide telefoane ale momentului. Acesta este agregat o dată pe lună, iar mai sus poți vedea rezultatele cele mai recente ediții, pe luna iunie. Dacă ești curios spre ce să te orientezi dacă cel mai important criteriu pentru tine este performanța brută sau viteza în jocuri, este greu să nu găsești ceva pe gustul tău în acest clasament. Principalii absenți sunt Huawei și Samsung, un detaliu care ar trebui să-ți dea de gândit dacă reprezintă brandurile tale preferate de mobile cu Android.
Terminalul de gaming Black Shark 4 Pro continuă să fie pe prima poziție în topul din această lună, dar este urmat foarte îndeaproape de Red Magic 6 Pro, un alt dispozitiv de gaming cu un sistem de răcire inovativ. Ultimul loc pe podium este ocupat de OnePlus 9 Pro, în timp timp ce Oppo Find X3 Pro a coborât pe poziția a patra. Pe de altă parte, cei de la AnTuTu au atras atenția asupra ineficienței noului OnePlus pe partea de răcire, un aspect foarte important dacă plănuiești să te joci. Vivo X60 Pro+ este pe 5, urmat îndeaproape de IQOO 7. ASUS ROG Phone este 5 este pe poziția a opta.
Realme GT 5G, proaspăt intrat pe piața din România, se află pe locul 9 în top 10 cele mai rapide telefoane cu Android ale momentului. L-am testat în urmă cu o săptămână și review-ul complet îl găsești aici. Este însă important de reținut că prețul său de achiziție este cu mult sub cel al unor telefoane superioare în clasament, pentru o diferență foarte mică de viteză.
Top 5 telefoane Android cu un ecran de 120Hz, pentru o sesiune de gaming perfectă
Rata de reîmprospătare a unui ecran reprezintă numărul de cadre pe secundă pe care îl generează un panou în permanență pentru a-ți o secvență statică sau de acțiune. Cele mai multe telefoane utilizează un panou de 60Hz, chiar dacă sunt extraordinar de scumpe, vezi iPhone 12 Pro Max. Dacă te joci sau sau te fascinează clipurile cu un număr mare de cadre pe secundă, vrei să depășești acel prag pentru că vei avea parte de o experiență vizuală memorabilă. Din acest motiv există terminale cu 90Hz sau chiar 120Hz.
Nu este însă vorba doar de jocuri. Chiar și dacă faci scroll pe Facebook sau Instagram, citești un articol sau navighezi prin meniul telefonului, experiența banală este una mult mai plăcută. Animațiile par atât de fluide, încât ai fi convins că abia acum ”te ascultă” smartphone-ul cu adevărat. Nu în ultimul rând, este semnificativ mai odihnitor pentru ochi. Singura sa problemă ține de consumul energetic, acesta este un pic mai mare la 120Hz, decât la 60 sau 90Hz, dar sub nicio formă dublu.
Samsung Galaxy S21 Ultra a fost primul telefon al sud coreenilor cu 120Hz și suport pentru o rezoluție nataivă 2K. S2 și S21 Plus sunt limitate la Full HD+, chiar dacă au aceeași rată de reîmprospătare de 120Hz. Ca un detaliu drăguț, pentru a conserva energie, seria S21 își poate coborî rata de refresh până la 10Hz, în funcție de nevoie. OnePlus 9 Pro, terminalul lansat de curând și noul vârf de gamă al brandului, se ascunde în spatele unui ecran AMOLED QHD de 6,7 inci cu o rată de refresh de 120Hz. Este certificat cu HDR10+ și protejat cu un strat de Gorilla Glass 5. Dincolo de ecran, are un Snapdragon 888 cum am menționat mai sus și camere de top, realizate în colaborare cu Hasselblad. Xiaomi Mi 11 Ultra este un alt gadget de top construit în jurul unui Snapdragon 888. Are o baterie de 5000 mAh și un sistem de camere cu un senzor de 50 de megapixeli responsabil de un pic de magie fotografică. În acest caz particular, însă, partea interesantă este ecranul de 120Hz pe care ar trebui să-l vezi în fiecare terminal de top în următorul an. Oppo Find X3 Pro s-ar putea să nu fie foarte ușor de găsit pe piața din România, dar arată impresionant, iar panoul AMOLED de 6,7 inci, curba pe două margini și cu o rată de refresh de 120Hz este foarte probabil să-ți fure privirea. În plus, are o putere luminoasă de până la 1300 de niți pentru a se vedea impecabil și în lumină naturală, o rezoluție Quad HD+, suport pentru 10 biți de culoare și 97% NTSC, respectiv 100% din DCI-P3. Un strat de Gorilla Glass 5 îți protejează investiția. În rest, vorbim de un aparat cu cele mai noi tehnologii de comunicații, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 și 5G SA/NSA. Realme GT 5G este poate cel mai ieftin telefon cu un ecran de 120Hz. Este vorba de un Super AMOLED de 6,43 inci cu o ramă foarte subțire și o rezoluție nativă Full HD+, un raport de aspect de 20:9. În plus, are un Snapdragon 888, până la 12GB RAM și un spațiu de stocare de viteză mare UFS 3.1. Camera principală este de 64 de megapixeli, un alt detaliu de care s-ar putea să-ți pese.
Dacă ai unul dintre terminalele de mai sus, îți recomand unul dintre următoarele jocuri pentru a înțelege un pic mai bine pe ce ai dat banii: Minecraft, Gear Club: True Racing, Brawl Stars, Plants vs Zombies 2, Assassin`s Creed Rebellion: Adventure RPG, CSR Racing 2, PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile, DOTA Underlords și Mekorama.
Top 5 telefoane Android cu încărcare de 65W
Performanța terminalelor recente pe partea de încărcare este absolut surprinzătoare. Multe dintre ele se încarcă mai repede decât laptopul pe care îl ai pe birou. Ca referință, un MacBook Pro de 13,3 inci se încarcă la 60W, iar un telefon precum recent testatul Realme GT 5G are în cutie un încărcător de 65W SuperDart. Partea bună este nici măcar nu este singur, deși numele tehnologiei folosite în procesul de încărcare s-ar putea să difere. Chiar și așa, mai jos voi lista top 5 telefoane Android cu 65W încărcare.